Miljö – Hållbar utveckling

                                                                                                                                 

Industrialiseringen här i västvärlden har skapat ett samhälle som materiellt har gett oss ett omåttligt överflöd. Vi bor i uppvärmda bostäder med tillgång till tvättmaskin, kyl, frys och mikro. Många har bil, båt, sommarstuga, bärbar dator och iphone. Vi äter oss mätta på saftiga biffar och hamburgare och flyger till Thailand, Australien, Florida och Kanarieöarna. Jämfört med hur livet var för hundra eller tvåhundra år sedan har det varit en häpnadsväckande utveckling.

Men den ökade produktionen, de ökade transporterna tillsammans med att vi numera är sju miljarder här på jorden, har fått oss att exploatera jordens resursers i en sådan utsträckning att jordens överlevnad är i fara. Vi utnyttjar nu jordens resurser i snabbare takt än de återskapas.

Haven utfiskas och försuras, skogar skövlas, floder och vattendrag förgiftas och åkermark överutnyttjas och görs obrukbar. Kanske det största hotet är uppvärmningen av jordens atmosfär som beror på de ökade utsläpp av växthusgaser som vårt levnadssätt ger upphov till.

Om jorden ska fortsätta vara ett människovänligt livsrum måste vi i västvärlden överge den resursslukande livsstil vi nu hänger oss åt. Om dessutom den fattiga delen av jordens befolkning ska kunna få ett drägligt liv med höjd levnadsstandard, vilket de givetvis har rätt till, måste vi i västvärlden kraftigt skära ned på vår konsumtion. Nu använder 20 procent av jordens befolkning 80 procent av resurserna, och de övriga 80 procenten av befolkningen får alltså samsas om det som blir över.

Det borde vara uppenbart för oss alla att vi i de rika länderna inte kan fortsätta transportera oss med snabba, bränsleslukande båtar och bilar, roa oss med fyrhjulingar och vattenskotrar, ha shopping som ett fritidsnöje, investera i ett otal apparater och maskiner i hemmet och för trädgården, fylla barnkamrarna med leksaker, transportera varor kors och tvärs över jordklotet och flyga till semestermål världen över.

Vi måste förstå och acceptera att jordens resurser inte räcker till för denna livsstil och att vi är på god väg att ödelägga den planet vi bor på.

 

Läs mer om detta under avsnittet Jorden har fått nog! i boken ”Ett altruistiskt samhälle”.